СНПЧ А7 Ульяновск, обзоры принтеров и МФУ

О ПРОФЕСИОНАЛНОЈ ОРИЈЕНТАЦИЈИ У НАШОЈ ШКОЛИ

 

АКТИВНОСТИ ТИМА ЗА ПРОФЕСИОНАЛНУ ОРИЈЕТАЦИЈУ

 

- КО ЧИНИ ТИМ ЗА ПРОФЕСИОНАЛНУ ОРИЈЕНТАЦИЈУ?

·         Тим за  ПРОФЕСИОНАЛНУ ОРИЈЕНТАЦИЈУ (ПО) У ОШ „Ђорђе Натошевић“ чине одељењске старешине 8. разреда, педагог и психолог.          

- ШТА ЈЕ ТИМ ДО САДА УРАДИО НА ПОЉУ ПО?

·         У нашој школи се са ученицима на тему ПО  интензивно разговара о занимањима како у оквиру редовне, тако и на  ваннаставним активностима и на часовима ЧОС-а.

·         У 7. и 8. разреду ученици су тестирани посебно припремљеним тестовима из ове области. Након тестирања имали су  прилику да добију повратну информацију о резулатима које су добили на тесту.

·         21 ученик осмог разреда имао је прилику да учествује у акцији под називом „Сазнај више-изабери боље“ која је реализована 2.12.2015. у организацији Образовно-методичког центра „Катедра“ у Гиманзији „Лаза Костић“ у Новом Саду. Тада су реализовани реални сусрети са са стручњацима из 7 подручја рада на нивоу 4. и 7. степена стручне спреме. Такође, сви ученици који су учествовали у акцији имали су прилику да прођу обуку за писање радне биографије.

- ШТА СЕ ТРЕНУТНО РАДИ?

·         Неки наставници почели су са реализацијом припремне наставе

·         У оквиру редовне наставе врши се систематизација градива и испитивање

·         У продаји су збирке задатака, могу се купити у књижарама Просветног прегледа. Наставници раде са ученицима између осталог  и задатке из поменутих збирки.

- ШТА ЈЕ ЈОШ ПРЕОСТАЛО ДА СЕ УРАДИ?

·         Пробно тестирање. Прошле године реализовано је 24. и 25. априла (петак и субота). За ову годину школе још немају тачну информацију о датуму реализације.

·         Презентација средњих школа. Представници тима за ПО су предложили да се презентација средњих школа реализује сваког другог петка (када ученици осмог разреда похађају наставу пре подне)  у поподневним часовима у друштвеној сали. То би била прилика и ученицима и њиховим родитељима да присуствују презентацији средњих школа за које су заинтересовани.

·         „Дани отворених врата“-педагог или психолог ће и ове године водити ученике на презентацију три Гимназије у близини школе.

·         Манифестација „Вече професионалне оријентације“ –родитељи представљају своја занимања -прилика да сe ученици упознају са одређеним занимањима,  трајању образовања, путевима каријере, степену задовољства послом....

·         Одељењске старешине ће припремити Календар активности за ученике 8. разреда и њихове родитеље.

·         последњи наставни дан је среда, 1. јун 2016.

 

ИСПИТИ

 

-КОЈЕ ВРСТЕ ИСПИТА ЧЕКАЈУ ОСМАКЕ?

·         Постоје две врсте испита које се тичу осмака. То су:

            1. Пријемни испити- полажу их ученици који планирају да упишу средњу музичку, балетску, уметничку школу или школу за специјално талентоване ученике за математику, физику, рачунарство, стране језике. Пријемни испити полажу се крајем марта-почетком јуна. Припреме су у току.

             * Уколико се спремате да упишете неку од поменутих школа, обавезно се распитајте о тачном датуму полагања пријемног испита.

           2. Завршни испит-обавезно полажу СВИ ученици који су завршили осми разред. Служи за процену нивоа знања и умења након осмогодишњег школовања. Састоји се од три теста из: српског, математике и комбинованог (састоји се од питања из пет предмета: историје, географије, биологије, физике и хемије).

             Завршни испит траје три дана. Сваки тест се ради 120 минута и садржи по 20 непознатих задатака.

 

БОДОВИ

 

-КАКО СЕ РАЧУНАЈУ БОДОВИ ЗА УПИС У СРЕДЊЕ ШКОЛЕ И ГИМАЗИЈЕ?

·         Ученик који се уписује у средњу школу своје бодове може израчунати на следећи начин:

А+Б+В

(бодови  на основу успеха  у школи +успех на завршном испиту+бодови са такмичења)

·         А- бодови  на основу успеха  у школи:

           успех на крају 6. разреда х4+

           успех на крају 7. разреда х5+

           успех на крају 8. разреда х5

максималан број бодова на основу постигнутог успеха је 70.

Пример: Ученик је на крају 6., 7. и 8. разреда остварио успех 5,00. Бодове рачуна овако: (5х4)+(5х5)+(5х5)=70

·         Б-успех на завршном испиту:

број бодова са теста из српског језика+

број бодова са теста из математике+

           број бодова на комбинованом тесту

максималан број бодова са завршног теста је 30 ( на сваком тесту ученик може освојити највише 10 бодова)

·         Дакле, на овај начин могуће је освојити 100 бодова. Међутим, сигурно сте чули да су неки ученици приликом уписа у средњу школу имали више од поменутих 100 бодова. Ради се о ученицима који су се пласирали на једно од прва три места на републичком или међународном такмичењу у осмом разреду. Рачунају се само пласмани са такмичења која су у организацији Министарства просвете, науке и технолошког развоја. Ученику који је освојио висок пласман на такмичењима из више од једног предмета бодови се сабирају (највише може имати 20 бодова по предмету).

·         В-бодови са такмичења:

освојено место/ниво такмичења

међународно

републичко

1.

20

8

2.

18

6

3.

14

4

 

- ШТА СЛЕДИ НАКОН ЗАВРШНОГ ИСПИТА?

·         Прелиминарни резултати

·         Коначни бодови

·         Попуњавање листе жеља. У Конкурсу можете наћи Образац за уписивање ЛИСТЕ ЖЕЉА и Пријаву за упис у средњу школу. Он садржи двадесет поља у које можете навести највише двадесет жеља. У пракси се дешавало да ученици предају листу жеља са малим бројем наведених школа. Могуће је да се таква ситуација заврши нераспоређивањем ученика у средњу школу, те је важно да у поменуту листу наведете што већи број школа у које бисте желели да будете распоређени. На прво место обавезно упишите највише жељену школу. Листа жеља се попуњава и предаје у присуству родитеља одељењском старешини. Приликом избора школе и образовних профила од користи вам могу бити Конкурс и Информатор који се купују у књижарама Просветног прегледа. У њима ћете наћи све потребне информације о школама: тачан назив, адресу, образовно подручје, образовне профиле-смерове, максимални и минимални број бодова који је био непоходон за упис претходне три године.  Листа жеља се може купити и појединачно.

·         ЗА ПОПУЊАВАЊЕ ЛИСТЕ ЖЕЉА ПОРЕД РОДИТЕЉА, НА РАСПОЛАГАЊУ ЗА КОНСУЛТАЦИЈЕ ЋЕ БИТИ И ТИМ ЗА ПО.

ОСТАЈЕ САМО ЈОШ ДА ОДЛУЧИТЕ ШТА УПИСАТИ:

ГИМНАЗИЈУ ИЛИ СРЕДЊУ СТРУЧНУ ШКОЛУ?

 

ЗА КРАЈ:

 

·         ВЕОМА ЈЕ  ВАЖНО ДА УЧЕНИЦИ ДОЛАЗЕ РЕДОВНО У ШКОЛУ И ИСПУЊАВАЈУ СВОЈЕ ШКОЛСКЕ ОБАВЕЗЕ. ТАКОЂЕ ЈЕ ОД ВЕЛИКОГ ЗНАЧАЈА ДА ПОХАЂАЈУ ЧАСОВЕ ПРИПРЕМНЕ НАСТАВЕ И АКТИВНО УЧЕСТВУЈУ У РАДУ.

·         ПОМОЗИТЕ ИМ ДА ДОНЕСУ ДОБРУ ОДЛУКУ О ИЗБОРУ ШКОЛЕ УВАЖАВАЈУЋИ ЊИХОВЕ СПОСОБНОСТИ И ИНТЕРЕСОВАЊА.

·         ДАН ПРЕД ИСПИТ ТРЕБА ДА ОДУ НА ВРЕМЕ НА СПАВАЊЕ ( ЗБОГ КОНЦЕНТРАЦИЈЕ).

·         НА САМ ДАН ИСПИТА ОБАВЕЗНО ТРЕБА ДОРУЧКОВАТИ. НЕКА ИМ СЕ ПРИ РУЦИ НАЂУ ВОДА  И ЧОКОЛАДИЦА.

 

                                                                КОРИСНИ САЈТОВИ:

 

·         upis.mpn.gov.rs. 
·         srednjeskole.edukacija.rs (vodič za upis u srednju školu)

 

СРЕЋНО!

 

                                                                                                Драгица Димитрић, психолог

 

ОШ „Ђорђе Натошевић“ Нови Сад

За родитеље

Драги родитељи, од ове школске године, новина је то да оцене вашег детета можете да погледате и пратите на сајту >>> Мој есДневник.

Од одељенског старешине вашег детета, можете затражити шифру за приступ и самим тим добити увид у оцене, изостанке, похвале, мере и владање вашег детета.

Фејсбук страница

SFbBox by psd to wordpress

Ko je na mreži: 28 gostiju i nema prijavljenih članova